Welke gevaren zijn verbonden aan alcoholmisbruik?

Een beetje dronken zijn is al dronken zijn


Naargelang de graad van vermoeidheid, wat je hebt gegeten of zelfs je humeur, kan een drankje verschillende gevolgen hebben. Als je niet ‘luistert’ naar je lichaam, bevind je je al in de gevarenzone: alcohol versterkt slaperigheid en nonchalance. Het eerste gevaar is dus dat je je grenzen niet kent, precies omdat alcohol je de indruk geeft dat je geen grenzen hebt.

 

Verlies van oriëntatie, al vanaf het derde glas


Er is geen absolute regel, maar weet dat je al vanaf het derde glas je oriëntatie kunt verliezen. Het ontremmende effect zet je ertoe aan je grenzen te verleggen, maar het zijn die grenzen die je normaal beschermen tegen ongevallen of gevaarlijke handelingen. De gevolgen zijn soms niet te overzien: een gevecht dat uit de hand loopt en eindigt op het politiebureau of in het ziekenhuis; onveilige of ongewenste seks met de angst voor de resultaten van HIV- of SOA test, en met sessies bij de psycholoog of psychiater om een schijn van een normaal leven terug te vinden; ongevallen thuis (uitschuiven in de badkamer of van de trap vallen) of onderweg.

 

Zwaar doorgezakt op dat feestje!


Naargelang de graad van vermoeidheid, wat je hebt gegeten of zelfs je humeur, kan een drankje verschillende gevolgen hebben. Als je niet ‘luistert’ naar je lichaam, bevind je je al in de gevarenzone: alcohol versterkt slaperigheid en nonchalance. Het eerste gevaar is dus dat je je grenzen niet kent, precies omdat alcohol je de indruk geeft dat je geen grenzen hebt

 

Alcoholmisbruik doet duizelen


Uiteindelijk volgt de alcoholcoma, die veel vaker voorkomt dan men denkt. Vooral bij jongeren lijkt het steeds vaker voor te komen. Zo’n coma is om verschillende reden gevaarlijk: bewusteloosheid op zich is al gevaarlijk (onderkoeling, aanranding, ongelukken…) en verder kan ongecontroleerd braken leiden tot verstikking. Alcohol in combinatie met andere drugs of geneesmiddelen kan ten slotte in het geval van een alcoholcoma een hartstilstand veroorzaken met de dood tot gevolg.

 

Gevaren op langere termijn


Boven een zeker consumptieniveau en graad van gewenning eisen het lichaam en de geest hun dagelijkse dosis alcohol op en wordt de persoon een slaaf van zijn eigen consumptie. We spreken dan van alcoholverslaving of ‘alcoholisme’. Deze verslaving leidt tot een steeds grotere en onverantwoorde consumptie en veroorzaakt geestelijke en lichamelijke problemen gaande geregeld geheugenverlies tot sociaal isolement door het verbreken van familiale, sociale en professionele relaties, en dan hebben we het nog niet over risico’s op levercirrose, kanker, hartaandoeningen en zenuwziekten.