Wat is het effect van alcohol op ons lichaam?

Alcohol heeft bijzondere eigenschapen. In kleine hoeveelheden ontspant het en neemt het remmingen weg: je voelt je goed en je durft meer. Maar zodra de euforie verschijnt, ben je onder invloed en zijn je normale reflexen afgezwakt! De volgende stap is dronkenschap met de bijbehorende roes, verwarring van de gedachtegang, slaperigheid en, bij sommigen, gewelddadigheid. Daarna volgt de intoxicatie of het alcoholcoma, wat dodelijk kan zijn

 

Hoe alcohol naar je hoofd ‘stijgt’


Alcohol komt voornamelijk in het bloed terecht via de maag (20%) en het darmkanaal (75%), van waar het gedeeltelijk naar de hersenen ‘stijgt’ in zo’n 15 minuten. De alcoholspiegel in het bloed bereikt op een nuchtere maag de hoogste waarde een halfuur na consumptie, en bij de maaltijd tot een uur na consumptie.

 

Eten en drinken


Als je drinkt bij het eten, doet het lichaam er langer over om alcohol op te nemen in de bloedbaan. In de maag moet de alcohol dan ‘zijn beurt afwachten’, en intussen verteert het lichaam al een deel van de voordien opgenomen alcohol. Hoe dan ook, met of zonder eten, de hoeveelheid alcohol die in het lichaam terechtkomt is precies dezelfde! De opname in het bloed (en de hersenen) gebeurt trager, maar de effecten op langere termijn worden niet afgezwakt!

 

Concentratie!


Eenmaal boven een bepaalde grens – veel sneller dan je zou denken en ook afhankelijk van externe factoren – heeft alcohol een nefaste invloed op de concentratie en de reflexen. Daarbij denken de meesten meteen aan autorijden, maar men vergeet dat er nog tal van andere handelingen zijn die gevaarlijk of zelfs dodelijk kunnen zijn bij overmatige inname van alcohol: fietsen, gewoonweg de trap op gaan, zwemmen, industriële machines bedienen enz.

 

Verslaving


Alcohol heeft verder ook een verslavend karakter, wat betekent dat een drink gewoonte kan omslaan in een onbedwingbare behoefte. Dat is alcoholverslaving (vaak ook ‘alcoholisme’ genoemd), met de bijbehorende drama’s, van sociaal en familiaal isolement tot lichamelijke aftakeling.

 

Geneesmiddelen


Door zijn speciale eigenschappen beïnvloedt alcohol de werking van bepaalde geneesmiddelen, waardoor ze minder of net meer effect hebben. Alcohol mengen met bepaalde medicijnen kan extreem gevaarlijk zijn.